Den amerikanske kjøpesenterkjeden Walmart presenterte nylig sitt futuristiske vogntog på en messe i Kentucky i USA. Walmart har kalt konseptet for WAVE – en forkortelse for Walmart Advanced Vehicle Experience, eller Walmarts avanserte kjøretøysopplevelse på norsk. Vogntoget er en såkalt traktor-trailer som kombinerer aerodynamisk karosseri med en avansert turbindrevet hybrid motor, elektriske komponenter og et meget avansert kontrollsystem.

Kjeden eier USAs største privateide vogntogflåte og forventer å doble effektiviteten til kjøretøyene sine gjennom dette programmet. Oppgaven er enkelt definert som følger; vogntogene skal levere mer varer samtidig som de kjører færre kilometer med det mest effektive utstyret. Selskapet vet hva de holder på med i så måte; i fjor nådde de en 84 % forbedring på disse punktene i forhold til det som var situasjonen i 2005.

Prototypen er designet og satt sammen i samarbeid med mange kjente produsenter, som Peterbilt, (trekkvognen), Roush Engineering, Great Dane Trailers og Capstone Turbine. Materialene som er brukt er betydelig lettere enn i dagens andre modeller som sammen med den aerodynamiske designen gir store besparelser i drivstoff. Bilen drives av en mikro-turbin som tar inn luft fra fronten, sammen med en motor som kan gå på en rekke forskjellige drivstofftyper, blant annet diesel, biodiesel og naturgass. Motoren er også klargjort for drivstoffer utviklerne antar vil bli mer å se i fremtiden, som etanol og lignende.

Ratt og førersete er plassert i midten i førerhuset for å gi best mulig oversikt mens instrumenteringen er å finne på LCD skjermer på begge sider av rattet. Trøtte sjåfører kan ta seg en velfortjent hvil i et komfortabelt soverom bak i førerhuset. Selv om akkurat denne prototypen neppe blir å se på norske veier, kan man regne med at fremtidens vogntog kommer til å ha mange av de samme løsningene som i WAVE.

Tags