Om du driver for deg selv, eller bare skal skaffe deg et privat kjøretøy, må de fleste av oss ta opp et lån. Det kan være mye penger å spare på å både velge riktig lånetype og bank. Så i denne artikkelen skal vi se nærmere på noen ulike lån du kan velge, samt trekke fram andre viktige ting å tenke på i en slik sammenheng.

Inkluder i boliglån

Det å opprette et nytt lån hos en tilbyder har en del forskjellige kostnader knyttet til seg. Ikke bare vil du som regel måtte betale en etableringskostnad, men det vil også vanligvis være terminbeløp som skal betales hver faktura. Så godt det lar seg gjøre, bør du derfor se om du kan samle sammen et nytt lån til kjøretøy i eksisterende lån du allerede har. Det gjør ikke bare den økonomiske situasjonen litt mer oversiktlig, med kun en utgift å forholde seg til, men det gjør også som vi så at ekstrautgiftene blir holdt så lave som mulig.

Har du boliglån fra før av, er det naturlig å først sjekke om du kan få et lån til en bil eller lastebil inkludert i det. Boliglån har nemlig som regel den laveste renten av de ulike lånetypene, og hos de fleste banker vil de være behjelpelig med å få det til. Spesielt om du har nedbetalt deler av lånet, og du har god betalingshistorikk.

Andre lånetyper

Om du ikke kan finansiere et lån gjennom en eksisterende avtale er det primært to andre lånetyper du kan vurdere. Det er lån uten sikkerhet, og et mer tradisjonelt billån eller lån til kjøretøy. Velger du sistnevnte løsning må du som regel stille med en egenkapital, og banken vil ta pant i kjøretøyet. Det betyr at om du ikke kan klare å betale ned på lånet, vil banken kunne konfiskere bilen.

Ønsker du å unngå både egenkapital og at lånetilbyderen tar pant i kjøretøyet, er alternativet et såkalt usikret lån. Da kan du få lån som finansierer 100% av kjøpssummen, og selskapet som gir deg lånet kan ikke kreve deg for noe annet enn nedbetalingen du binder deg til. Som regel vil et slikt usikret lån ha en noe høyere rente enn både vanlige lån for kjøretøy og boliglån, men både utbetalingen av en lånesummen vil som regel gå noe raskere, og du står også helt fritt til å bruke lånebeløpet på det du ønsker.

Sammenlign flere ulike tilbud

Uavhengig av hvilken lånetype du velger, så bør du hente inn flere ulike tilbud og sammenligne både vilkår og renter. Husk også å notere deg forskjellen på en effektiv rente og nominell rente på eventuelle tilbud. Nominell rente inkluderer ikke gebyrer og administrative kostnader, og vil være lavere enn den effektive renten som inkluderer alt. Så den du må forholde det til når du får et lån og begynner nedbetalingen er den effektive renten. Alle lånetilbud du henter inn er helt uforpliktende, så ikke vær redd for å ta kontakt med flere selskaper eller bruk en side som enkelt sammenligner ulike tilbud.

Kilder:

NorskKreditt.no
DnB
Wikipedia
Finansportalen.no