Trucker fra hviterussiske Belaz utgjør nærmere 30% av hele verdensmarkedet for dumpere og brukes primært til transport av jordmasser og i gruveindustrien. Produsenten er nå i ferd med å utvikle en ny modell som kommer til å være den største dumper trucken i verden når den kommer på markedet i 2015.

Den nye modellen har fått betegnelsen 75710 og motoren i monsteret fra Belaz kommer til å ha 16 sylindre som sammen produserer intet mindre enn 23000 hestekrefter. Hver av sylinderne er på størrelse med en voksen manns knyttneve og med et slagvolum på hele 65 liter. Uten lastevekt vil kjøretøyet veie cirka 360 tonn mens lastekapasiteten vil bli på hele 450 tonn, noe som er nærmere 25% mer enn i den største nåværende modellen fra Belaz. Lengden på dumperen blir på nesten 21 meter samtidig som den er rundt 8,6 meter høy. Jeg kjenner folk som bor i villaer som har mindre totalvolum en dette monsteret. Maksimal fart vil være rundt 65 kilometer i timen når den er fullastet. Doningen vil ha drivkraft på alle fire hjul og kommer heldigvis med hydraulisk styring. Den ville vel ha vært noe tung på rattet om den ikke hadde gjort akkurat det…

Tidligere har både produsentene Bucyrus, Liebherr og Caterpillar innehatt rekorden blant ultraklassetruckene med lastekapasiteter rundt 400 kilo. Dette blir altså nå klart overgått av den lille boligblokken fra Belaz. Dette er kjøretøyer man definitivt ikke vil kollidere med, uansett om man så sitter i en stridsvogn.

Noe å tenke på når du skal kjøre bort jord og stein fra tomta di når du bygger nytt hus? Ta en titt på videoen for å se kjøretøyet i aksjon.

Tags